Ben Than pijaca - Ho Ši Min

2/01/2017

Hajde da ovu priču o Vijetnamu krenem sa pijace, mesta gde se najbolje raspoznaju navike, običaji i duša jednog naroda-Ben Than pijaca (Ben Than Market-District 1), Ho Ši Min. Ovo je odlično mesto za kupovinu vijetnamskih umetničkih dela,lokalnih rukotvorina i ostalih suvenira(vijetnamska plavo-bela keramika, kupasti sesiri od bambusa i jos mnogo toga).

Naravno tu su i tezge sa namirnicama karakterističnim za ovo podneblje. Najbolje da vam neko od lokalaca ili vodiča objasni šta je šta, s obzirom da će te se sami teško snaći (ove robe nema na evropskom tržištu).
zacini

vijetnamska pomorandza


rambutan voce

Tržnica je ogromna, a mirisi koji se tamo sreću zaista su karakteristični pa možda nije najpogodnije da po sunčanim satima obilazite ovo mesto (ako imate osetljive noseve)!
Rambutan raste na drvetu, kao jabuka, dragon fruit drvo ima lepe, bele cvetove koji cvetaju samo nocu, a  vijetnamska jabuka koju zovu Vu Sua (sto u prevodu znaci mleo iz dojke), ima plod ispunjen tecnoscu koja podseca na mleko.





Kada padne noć, unutrašnji deo tržnice se zatvara, a otvara spoljni, prema gradskim ulicama. Ulični restorani, tezge sa suvenirima, voće u svim oblicima. Sve što ovde možete naći baš je tipično vijetnamsko.




Što se kupovine tiče, početne cene umeju da budu visoke i nerealne, ali se lako skidaju cenkanjem. Cenkanje je zapravo obavezno na gotovo svim tezgama u Vijetnamu. Konačna vrednost robe može se sniziti i do 3 do 4 puta u odnosu na početnu. 
Plaćanje se vrši vijetnamskom valutom ,,dong" čija vrednost iznosi oko 1E=24.380,00 donga. Orjentacije radi, dobar obrok mozete naci za 50.000,00-60.000,00 donga u restoranima, a na ulicnim tezgama moze da bude i jeftiniji.
Pogledajte video sa Ben Than Marketa:




You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram