Kuklica

11/25/2015



Mene je  mesto podsetilo na našu, Djavolju Varoš o kojoj sam već u više navrata pisala ( pročitajte tekstove o njoj ovde i ovde) . Sastavljeno od neobičnih stena, načičkanih jedna do druge, takođe podseća na okamenjene svatove. Mi smo imali priliku da na ovom mestu vidimo i prave, ( doduše samo za potrebe svetkovine, ali o tome u nastavku teksta (usput to nisu ovi na slici dole, mnogo su mlađi))


Grad sastavljen od stena sastoji se od 120 prirodno formiranih kamenih stubova, lociranih pored sela Kuklica, blizu Kratova u Makedoniji, 8km severozapadno od Kratova. Formacija stena nalazi se blizu desne obale Krivajske reke.
dva velika kamena u centru predstavljaju mladu i mladoženju


Pre ulaska u kameno selo dočekali su nas Šopi,obučeni u tradicionalu nošnju, da sa nama podele običaj šopske svadbe.
Kao i za pravu svadbu, ulazimo u rezverat okićeni grančicom šimšira. Svi su oko nas obučeni u narodne nošnje. Dvoje mladih određeni su da budu mlada i mladoženja. Svi zajedno dočekuju goste. A oni pristižu sa različitih strana.


Prvo počinje zdravica, pa muzika. Mladoženju kite parama. Na svadbu ulaze i dva konjanika bez kojih nema ni jedne šopske svadbe. Muzika se vije nad stenama. Posmatrači okolo, načičkani kud koji. Neko posmatra običaje, a neko, kao ja, stene.
 
 
Postoje dve legende o nastanku formacije.
Prva, poznatija i popularnija, kaže da mladić nije mogao da se odluči koju od dve devojke treba da oženi.Zato je isplanirao da se oženi sa obe, samo u različito vreme, ali istog dana.Neplanirano, na prvo venčanje dođe druga devojka, iz znatiželje da vidi ko se to udaje istog dana kad i ona. Kad je videla svog budućeg muža kako se ženi drugom, proklela ih je, te se oni pretvoriše u stene.

veliki kamen koji je nazvan kum

Po drugoj legendi, postojala je nekad šuma u ovom području, ali tokom bitke ona je izgorela. Onda je područje preraslo u pustaru. Temperatura je bila veoma niska kada je armija vojnika prešla preko zemlje, te su se vojnici pretvorili u kamenje (zaledili su se).
U stvarnosti, stene su formirane prirodnom erozijom. Razlika u erodivnom karakteru vulkanskih stena bila je glavni uzrok nastanka ovakvih neobičnih oblika.
Posle završene ceremonije venčanja zovu nas na gozbu, kažu tako se valja. U obližnjem etno restoranu služi se šopska salata, zelnik i pasulj sa jagnjetinom. Na buradima bokali sa rakijom i vinom. Sve veselo, kao na pravom svadbenom slavlju.
Mladi i stari igraju, da kakva bi svadba u Makedoniji bila bez ora.
Trudimo se da nađemo mesto za sovrom, dok nas muzika ne ponese da se veselimo....

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram