Manastir Svetog Nikole- Kuršumlija

7/31/2015

Manastir Svetog Nikole u Kuršumliji je prva zadužbina našeg velikog župana, Stefana Nemanje. Dugo vremena ovo zdanje stajalo je zapušteno, podesćajući nas da nedovoljno ulažemo u sebe i ne pošujemo ko smo bili i odakle smo potekli.


Danas je crkva, u okviru manastirskog komleksa, obnovljena, i sagradjen je konak, i manastir opet živi.
Sagrađen je još u vreme kada je Nemanja bio udeoni knez oblasti Toplice, Kopaonika i Rasine, dok je na prestolu bio njegov najstariji brat Tihomir, a prestonica cele Srbije bila je u Raškoj. Novac za izgradnju ovog manastira dao je vizantijski car Manojlo Komnen koji je Stefana Nemanju jako uvažavao.



Manastir Svetog Nikole je smešten u severnom delu grada, uz tok reke Toplice, na uzvišenju iznad grada. Sidjete li u centar Kuršumlije, crkva je vidljiva na brdu kao svetionik vere. Sam Stefan Nemanja hodio je bos po zemlji na kojoj je nastajala crkva, želeći da narodu pokaže svetost ovog mesta. Doveo je majstore iz Konstantinopolja, koji su je gradili unevši u nju odlike vizantijskog stila, ali i specifičnosti. Upravo sa ovom crkvom otpočinje raški stil gradnje.




Crkva je zidana od opeke, sa niskom osmostranom kupolom. Uz zapadnu stranu crkve Svetog Nikole naknadno je dozidan zatvoren pretprostor, priprata, sa simetrično postavljenim kulama na glavnoj fasadi, slično katedrali Svetog Trifuna u Kotoru i Durdevim Stupovima u Rasu (možete pogledati ovde) . Freske nisu očuvane, s obzirom da je crkva tokom istorije pretrpela velika oštećenja.


Inače, Kuršumilja se nekad zvala Bele crkve, naziv Kuršumlija dali su joj Turci, s obzirom da su od olova sa kupola crkava ovde lili kuršume.

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram