Manastir Uspenje

6/06/2015

Za kraj smo ostavili manastir koji je najmladji iz ove skupine. Pošto je dugo bio pust, dosta je stradao, te su gradjevine koje sad možete videti novijeg datuma.
Manastir Uspenje je osnovan 2002, sredstvima priložnika , oko prazne crkve koju je 1939. godine sagradio vladika Nikolaj Velimirović, po ugledu na srednjovekovne zadužbine visokih crkvenih dostojanstvenika Ohrida.
Vladika Nikolaj je želeo da na uzvišenju iznad manastira Jovanja sagradi grobnicu sebi i potonjim žičkim episkopima.
















 
Uspenje se pominje u turskim izvorima 1536. godine.
Vuk Karadžić je zabeležio: „Više manastira na brijegu imaju zidine od nekakve kule, koju sad zovu Gradina i pripovjeda se, da je Jovanje nekada bilo lavra, iz koje se zapovjedalo i sudilo svima ostalim manastirima oko Kablara i Ovčara, a na ovoj kuli da im je bila opšta zvonara, pod zvonarom pisarnica (gde su knjige pisate), a pod pisarnicom tavnica“. Dakle, na ovom mestu bila je monaška kula stražara sa pisarnicim i zatvorom i zvonik. Kula se u to doba nazivala Lestvica, upravo zbog tamnice do koje se dolazilo merdevinama.
Od književnog blaga koje je ovde prepisivano, nije ostalo ništa. Rasuto je po svetu, nestalo u ratovima i požarima.
-zvonik-

-manastirski konak-
Manastirski hram ima nekoliko osobenosti koje se retko viđaju u drugim srpskim pravoslavnim crkvama. Crkva manastira Uspenja ima veoma mali broj prozora uskog pravougaonog oblika, bez ikakvih ukrasa. Crkva nikada nije bila živopisana. U manastirskom hramu zapravo postoje dve crkve koje imaju, jednu, zajedničku pripratu. Levi deo hrama posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice, a desni Sedmorici efeskih mučenika.

-crkva Uspenje presvete Bogorodice-

Manastir Uspenje je ženski manastir.
-hranilica za ptice-

-vidikovac sa pogledoma na Ovčarsko-kablarsku klisuru-

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram