Izvor reke Ibar

6/02/2015


Reka Ibar izvire ispod planine Hajle u Crnoj Gori. Pre nego li krenusmo na uspon na Hajlu, obišli smo ovo mesto.
Okružuje je zelenilo i mir šume. Tiho, prebacujući svoj tok preko mahovinom obraslog kamenja, čućori tako, objavljujući svoj nadzemni tok.
Slikoviti izvor reke Ibar  se nalazi u dubokim šumama severnih padina planine Hajle, ispod njenog vrha Maja Dramadol /2120 m/, u zapadnom delu planinskog venca. Zapravo ovo nije pravi izvor reke Ibar, jer vode dolaze u ovo vrelo iz tri veća izvora i mnogo manjih sa padina Hajle, pre nego se spoje u rečni izvor. 
Odatle kreće ka Kosovu, nešto dalje od Kosovske Mitrovice, pa onda preko Zvečana, Leposavića, Raške i Baljevca, uliva se u Zapadnu Moravu.



Da bi se prišlo izvoru reke Ibar, mora se koristiti isti put kojim se stiže do Bandžovog sela i Bandžove planinske kuće, 10-12 km udaljenim od Rožaja.


U dolini Ibra nikli su mnogi naši poznati manastiri. Ovde su boravili kraljevi, dizale se zadužbine. Zarad jedne ljubavi, ali one kraljevske, nikla je dolina jorgovana. Naime, srpski kralj Uroš želeo je da na dostojan način dočeka svoju buduću ženu-princezu francuske. Da bi pripitomio i ulepšao sure litice doline i buduću kraljicu podsetio na rodnu Provansu, naredio je da se duž puta koji se pružao Ibarskom dolinom zasade ljubičasti jorgovani.  Od tada pa do danas, jorgovani u proleće sire svoj raskošni mirisdolinom naše lepe reke.



Smatra se da Jelena Anžujska do dolaska u Srbiju nije videla svog budućeg muža, ali je njegov svadbeni doček sa jorgovanima potpuno vezao njeno srce za Srbiju. Jednim kraljevskim gestom koji je hrabre srpske ratnike primorao da zakratko postanu baštovani, Srbija je dobila mnogo više nego svim dotadašnjim ratovanjima.
 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram