Opatija

5/29/2015


KORISNE INFORMACIJE
Lokacija:zapadna Hrvatska , Balkansko poluostrvo
Broj stanovnika: oko 11.659 stanovnika
Za koga: Za one koji vole uživanje
Smeštena u Kvarnerskom zalivu, izmedju Istarskog poluostrva sa jedne strane i masiva Velebita sa druge, Opatija se razvijala kao pravo mondensko odmaralište.
Jedan trgovac je prepoznao lepote mesta i napravio je za svoju dušu vilu, nazvavši je Angelina, po svojoj pokojnoj ženi. Kada je supriga bivšeg cara Ferdinanda I posetila vilu, zadržavši se tri meseca u njoj, te je skrenula pažnju bečke aristokratije na Opatiju. Počinju da niču jedna za drugom luksuzne vile i parkovi i Opatija postaje ono što je ostala do danas-sedište inostranog turizma.





Obeležje mesta je devojka sa galebom. Nalazi se na steni pored šetališta uz obalu-Lungomare. Skulptura vas prosto poziva da je fotografišete. Bilo da je more mirno ili ustalasno, neka magija se stvara oko skulpture. Noću i u vreme bure, pretvara se u čarobnu opatijsku nimfu. Povezanost skulpture sa morem ima korena u austrougarskoj prošlosti Opatije.
Nekada je na ovom mestu stajala Madonnina, koju je postavila porodica jednog tragično nastradalog grofa. Posle mnogo godina, skulptura je oštećena, a mesto na steni gde je stajala godinama ostalo je prazno.
1956. odlučeno je da se napravi nova skulptura i tako je nikla devojka sa galebom.


Replika Madone koja je nekad stajala na ovom mestu, postavljena je ispred crkve sv. Jakova.
Crkva sv. Jakova nekad je bila benediktanski manastir.  Na slici gore možete videti maketu crkve.

Inače, Opatija je bogata skulpturama. Gotovo na svakom uglu zateći ćete pokoju skulpturu. Pored šetališta smešten je Miroslav Krleža, malo dalje skulptura ribara čije je desno koleno izlizano od strane  mnogobrojnih turista. U parku Angelina naišli smo na skulpturu violinist Jana Kubeliku, a blizu hotela Kvarner u neprekidnom pokretu predstavljena je Isidora Dankan, koja je često izvodila predstave za opatijsku publiku.



Obala mora je betonirana, te  uz šetalište možete uživati u mirisu mora bez bojazni da će vam se pesak ili kamenčići zavući u obuću.


Hotel Kvarner, prvi hotel u Opatiji i na Jadranu, i dalje deluje otmeno i privlači vas da ga fotografišete.


Ima predivnu terasu na kojoj se održavaju brojni glamurozni događaji, a kažu da je Kristalna dvorana u okviru hotela i dalje jedno od najlepših eneterijera u Opatiji. Jedino što bi mi zasmetalo, da se kojim slučajem nađem kao gost Kvarenra je plaža-zapravo to je ovo betonsko odmaralište sa stepeništem koje vodi ka moru. S obzirom da je hotel nastao 1884. razumljivo je što je ideja o odmaranju na moru, bila sasvim drugačija od današnje. Gotovo mogu da zamislim gospođice obučene u kostime sa karnerima , koji pokrivaju mnogo za današnje pojmove, kako bojažljivo silaze do vode....
Odavde se nadovezuje park u kom sam želela da provedem mnogo više vremena nego što je bilo moguće.

Na obodu parka provirivale su vile, divni primeri arhitekture kasnog devetnaestog i početka dvadesetog veka.
Krenusmo ulicama grada. I dalje nisam mogla da skrenem pogled sa prelepih fasada.








I na kraju smo se vratili do početne tačke. Fontana Slatina, koja se nalazi u samom centru Opatije, okružena prelepim zelenilom,  nas je dočekala u punom sjaju.


Nedaleko odavde je i plaža Slatina, a uz šetalište je napravljena Hrvatska ulica slavnih. Sem imena pevača, glumaca, pisaca ovde je i ime Nikole Tesle. Hrvat ili Srbin -odlučite sami!

You Might Also Like

2 коментара

  1. Baš mi je drago kad naletim na još neki putopisni blog. Doskora sam mislio da ih uopšte nema kod nas, jer ih je poprilično teško izguglati. Bio sam u Opatiji prije dvije godine i to je jedno od rijetkih mjesta gdje sam sebi dozvolio odmor u pravom smislu te riječi. Već je bio kraj ljeta, tako da od nekog intenzivnijeg sunčanja i kupanja nije bilo ništa, ali šetnja Opatijom zaista relaksira čovjeka. Posebno mi je divan gradski park sa egzotičnim rastinjem u blizini hotela Kvarner. Tu bih mogao satima sjediti na klupi i samo posmatrati prirodu.

    ОдговориИзбриши
  2. Mi smo Opatiju obisli na proleće, nije bilo gužve, tako da smo baš mogli da uživamo u njenim čarima...inače smatram da je cela Istra divna, i da ima puno toga da ponudi nama, putopisnim blogerima. Možda će nam se nekad i ukrstiti putevi na nekom od putovanja :) , a do tada ostaje nam da pratimo tekstove jedni drugih i uživamo!

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram